Επικοινωνία των μελών της οικογένειας με μεσάζοντα


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΜΕΣΑΖΟΝΤΑ

Είδαμε στο παραπάνω παράδειγμα τη συγκαλυμμένη, για πολλούς, ζηλοφθονία. Πιστεύουμε όμως ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που δεν άκουσαν ή δεν είπαν ως παιδιά ή ως γονείς τις εκφράσεις: «πες στον μπαμπά σου…», «πες στη μαμά σου…», «πρέπει να μιλήσεις στο γυιό σου…», «πες στην κόρη σου, ότι δεν θα επιτρέψω…», «μαμά, πες στον μπαμπά…».

Είναι σε όλους γνωστή η χρήση μεσαζόντων σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής ως ένα αναγκαίο κακό, αλλά συχνή και η κατάχρησή της-κάθε άλλο παρά αναγκαία-, η οποία δηλώνει τον υποφώσκοντα φόβο του σχετίζεσθαι. Φόβος ο οποίος οδηγεί στην ένταξη σε «ομάδες», «κυκλώματα» που προσφέρουν την ασταθή ασφάλεια της ˝δικτύωσης˝, υποθάλπτουν την αναξιοκρατία και κυρίως στερούν την αμεσότητα της διαπροσωπικής σχέσεως. Αντιλαμβάνεστε πιστεύω, ότι το πρότυπο αυτής της κοινωνικής συμπεριφοράς, αποτελεί η όμοιά της οικογενειακή. Είναι συνηθισμένη η ύπαρξη δύο «κομμάτων» στις οικογένειες τα οποία κατά κανόνα λειτουργούν βάσει της δυναμικής που απορρέει από τα φροϋδικά συμπλέγματα. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η δύναμη της μητέρας ως τροφού και παιδαγωγού, αλλά και η αδυναμία της (κοινωνική) ως γυναίκας-νοικοκυράς, που την οδηγούν στην εξασφάλιση «των σταυρών προτίμησης» των παιδιών της και την ισχυροποίηση του κόμματός της, έναντι του πατέρα-χορηγού και εξουσιαστή, ο οποίος απενοχοποιημένος, βολεύεται με την εκτός σπιτιού ζωή, του καφενείου, ποδοσφαίρου και άλλων δραστηριοτήτων. Τα παιδιά διαισθάνονται αλλά και συνειδητοποιούν μεγαλώνοντας, αυτές τις δυνάμεις αλλά και αδυναμίες των γονιών τους και ωθούμενα από τη δύναμη του συμφέροντος, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο την ψήφο τους. Αυτό φυσικά, είναι έτοιμα να το συνεχίσουν και στην κοινωνική τους ζωή. Τον μεσάζοντα πολιτικά θεσμοθετημένο, τον βρίσκουμε στους πρεσβευτές, προξένους, διερμηνείς. Πόσο όμως σίγουρος μπορεί να είναι κανείς για την αξιοπιστία τους, την εγκυρότητά τους και την ασυνείδητη ή συνειδητή ανάγκη κάλυψης προσωπικών συμφερόντων, εις βάρος των εντολέων τους;

Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει μέσα στις οικογένειές μας.

Όλες αυτές οι γνώσεις, περί του εαυτού μας, όσο πικρές κι αν είναι ως διαπιστώσεις, βοηθούν στην προσπάθεια αλλαγής της λανθασμένης συμπεριφοράς μας.

Πέρα από τις συχνές παρεξηγήσεις εξαιτίας της χρήσης μεσάζοντα, το χειρότερο είναι η απουσία επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας και χωρίς επικοινωνία δεν υπάρχει γνωριμία. Καταλαβαίνετε πόσο ολέθριο και τραγικό είναι τα μέλη μιας οικογένειας που βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη, ουσιαστικά να μη γνωρίζονται, να είναι ξένοι.

Γι’ αυτό θα πρέπει τα ζευγάρια που πρόκειται να γίνουν γονείς, μέσα από αυτή τη γνώση, να συνομολογήσουν και να συναποφασίσουν, ότι μέσα από τη δική τους ελεύθερη επικοινωνία, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί ο ένας τον άλλο ως μεσάζοντα στην επικοινωνία με τα παιδιά τους, αλλά ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη της δικής του άμεσης επικοινωνίας, γνωριμίας και σχέσης με τα παιδιά του.

Κι αυτό κυρίως επειδή η ουσία της επικοινωνίας είναι η συναισθηματική αλληλομεταβίβαση και τα συναισθήματα δεν εκφράζονται δι’ αντιπροσώπου.

Η σωστή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, είναι η ανά ζεύγη-ανάλογα με τις συνθήκες-μεταξύ όλων των μελών, αλλά οπωσδήποτε και όλων μαζί ως ενιαίος οργανισμός, γιατί το ζήτημα που απασχολεί ένα μέλος, αφορά σε όλη την οικογένεια.

Για να δείτε το επόμενο κεφάλαιο της σελίδας μας κάντε  “κλίκ”  στον παρακάτω σύνδεσμο  “2, 3, 4. Η κοινωνικοποίηση του ανθρώπου”  ή επιλέξτε την κατηγορία από το αρχικό μενού.

2, 3, 4. Η κοινωνικοποίηση του ανθρώπου


Άδεια Creative Commons

Τα κείμενα της ιστοσελίδας βασίζονται στο βιβλίο: «Η οδός επανόδου στον Έρωτα, στην Αλήθεια, στη Ζωή, στην Αγάπη» του Ψυχιάτρου-Ψυχοθεραπευτού Στρατή Γ. Οικονόμου, το οποίο είναι κατοχυρωμένο με ISBN 960 220 058 8. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση,αντιγραφή ή τροποποίηση διώκεται από το νόμο.

Το βιβλίο «Η οδός επανόδου στον Έρωτα, στην Αλήθεια, στη Ζωή, στην Αγάπη» του  Στρατή Γ. Οικονόμου διέπεται από την άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Δικαιώματα πέρα από τα πλαίσια αυτής της άδειας ενδεχομένως να είναι διαθέσιμα στο gnothisafton.wordpress.com.

Copyright © 2010

Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Protected by Copyscape Online Infringement Detector

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s